Amplasamentul școlii a fost fericit ales, localul fiind ridicat în centrul orașului, pe str. Frații Golești nr. 27, aproape de Primărie, dar totuși departe de aglomerația și traficul urban și aceasta datorită vecinătății cu Parcul Kretzulescu. Actualul local s-a dat în folosință la 1 septembrie 1964, moment în care „Școala Nr. 3” (denumire folosită pentru ciclul primar de la Școala Normală) părăsește localul „Liceului de fete” ce-l primise în 1957 și se mută în noua „casă”.

SCOALA nr. 3, care de la 1 aprilie 2001 poartă numele de NANU MUSCEL, după numele unei familii de cărturari musceleni, care au donat terenul în scopul construirii pe el a unei școli, își are începutul istoric din anul 1957, când învățământul primar de la Școala Normală se mută în localul fostului Liceu de Fete de pe strada Negru Vodă, primind numele de Școala Nr. 3.

În perioada 1963-1964 începe construcția localului actual, care este dat în folosință la 1 septembrie 1964, dar spre utilizare de liceul ce se numea ȘCOALA MEDIE nr. 2, cu profil de educație fizică și de sport de performanță.

La 15 septembrie 1969, pentru ca s-a constatat că locația este insuficientă scopului pentru care a fost creată, liceul Medie 2, cum era cunoscut în zonă, se mută într-o altă locație nou construită, iar în acest spațiu, rămas liber se mută, acum, Școala Nr. 3.
Primul director al școlii a fost profesorul Nițescu Ion, urmat, în ani, de Drăgușanu Gheorghe, Vintilă Longin, Gârlașu Maria, Șerboiu Floarea, Mârfu Petre, Lixăndroiu Gheorghe, Oană Ion, Cordea Viorica, Ștefănescu Mircea, Popescu Steluța și Avram Alina. Directorii adjuncți ai acestei unități de învățământ au fost prof. Neguș St., Ciucu Gh., Lixandroiu Gh., Pavel M., Caciulă P., Moșteanu N., Ștefănescu M., Macarie G, Neacșu T. și Călcîi C.